Devoted to yourself of toegewijd aan jezelf

Devoted to yourself of toegewijd aan jezelf

June 15, 20222 min read

Wat komt er in je op als je hoort: Devoted to yourself of Toegewijd aan jezelf?

Egoïsme? Verstandig? Gek?

Misschien heb je wel eens gevlogen en heb je de instructie van de stewardess gehoord. Je dient in geval van een noodgeval eerst voor jezelf te zorgen voordat je je kinderen helpt. Dat vinden een hoop mensen en ouder onvoorstelbaar. Toch is het wel logisch: wie kan er voor je kinderen zorgen als jij niet eerst ervoor zorgt dat jij er nog bent om te zorgen? 

Ook als je een EHBO-opleiding hebt gevolgd, dan heb je gehoord dat je moet kijken of alles veilig is voor jouzelf voordat je een slachtoffer gaat helpen. Hier gaat dezelfde redenering op. Kan jij nog het slachtoffer helpen als jij in een gevaarlijke situatie zelf ook slachtoffer wordt? Nee dus.

Als ik mijn cliënten vraag een lijstje te maken van de belangrijkste personen in hun leven, dan vergeten ze vaat zichzelf op die lijst te plaatsen. En als ze er al op staan, dan staan ze veelal niet bovenaan. Ze cijferen zichzelf weg ten bate van anderen.

Hoewel het misschien tegen je gevoel ingaat, of egoïstisch lijkt, is het toch te verklaren dat het verstandig is om voor jezelf te zorgen. Dat het verstandig is om jezelf op nummer een te zetten. Dat het verstandig is om van jezelf te houden.

Als je jezelf toestaan aandacht naar jezelf uit te laten gaan, dan ontstaat er een vorm van zelfliefde. Die zelfliefde kan alleen maar tot gevolg hebben dat je goed voor jezelf gaat zorgen, dat je gezonder wordt, dat je gelukkiger wordt 

Anderen zien dat je voor jezelf zorgt, zien jouw toewijding en leren jouw grenzen kennen. Zij weten daardoor beter hoe ze met jou om moeten gaan en gaan jouw grenzen respecteren. Er ontstaat een betere balans, zowel voor jou, alsook voor de ander. Dit is een belangrijk concept binnen familiesystemen: balans waarbij schuld en onschuld worden uitgewisseld. Neem jouw eigen verantwoordelijkheid en laat andermans verantwoordelijkheid bij de ander. Hier gaat het er dus om jezelf schuldig te maken ten aanzien van het familiesysteem en jouw persoonlijke geweten te laten gelden ten opzichte van het collectieve geweten. Door jouw verantwoordelijkheid te nemen om voor jezelf te zorgen, stop je het patroon van onbalans en mogelijk je plek niet in te nemen.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

groeten Dirk

Ben je nieuwsgierig naar de balans van jouzelf en welke stappen je kunt zetten? In gesprek met Dirk Voet van I See You Coaching &Training woord je mentaal gekieteld en kom je tot inzicht.

Kijk op www.iseeyoucoachingtraining.nl

Dirk is mentaal-kietelaar, een NLP trainer, professioneel coach, hypnotherapeut en familieopsteller met een achtergrond van vele jaren in de ICT waardoor hij veel kennis kan delen en helpen omtrent communicatie, persoonlijke ontwikkeling en verandertrajecten.

Dirk Voet

Dirk is mentaal-kietelaar, een NLP trainer, professioneel coach, hypnotherapeut en familieopsteller met een achtergrond van vele jaren in de ICT waardoor hij veel kennis kan delen en helpen omtrent communicatie, persoonlijke ontwikkeling en verandertrajecten.

Back to Blog