Ademhalen doe je zo
10 mei 2020 
3 min. leestijd

Ademhalen doe je zo

Ademen doen we onbewust. Ademen doen we om in leven te blijven. Onze ademhaling verandert per situatie. Gelukkig doet ons lichaam dat zelf. Wanneer we sporten, ademen we sneller. Wanneer we slapen is de ademhaling rustig. En met stress en angst?

Pas als ik de aandacht op mijn ademhaling vestig door erover te schrijven of eraan te denken, merk ik op dat ik ademhaal en hoe ik dat doe. Ademhaling hebben we altijd bij ons.

Ademen betekent leven.

Ademen is de continue afwisseling van de inademing en de uitademing. Het is net als lopen, het ene volgt automatisch na het andere. Je herkent waarschijnlijk wel verschillende soorten ademhaling bij jezelf. Een rustige ontspannen ademhaling als je ligt, slaapt of aan het relaxen bent. Een snelle en hoge oppervlakkige ademhaling als je bang bent. Een hijgende ademhaling na flinke inspanning. Je lichaam regelt onbewust de ademhaling die je nodig hebt en die bij de toestand van je lichaam past.

Balans

Ademhaling is dus erg belangrijk. Ademhaling verbindt je lichaam en geest. Hoe houden we onze hoofd koel als ons lichaam als een gek zuurstof naar binnen aan het zuigen is.

Ik hoor je het bijna denken: “Zo erg is mijn ademhaling niet.” of “Ik adem heel gewoon, waar heb je het over?”

Met je ademhaling kun je beïnvloeden hoe het met je gaat.

Ademhaling is een energiebron die ons lichaam voedt. Net zoals water en voedsel ons lichaam voedt. Alleen is de ademhaling nog belangrijker dan voedsel en water. Zonder ademhaling stopt ons leven.

De ademhaling verandert met de situatie waarin jij je bevindt. Ademhaling is dus een indicator van hoe het met je gaat. Maar het geldt ook andersom! Met je ademhaling kun je beïnvloeden hoe het met je gaat.

Zoals een onveilige situatie een snellere ademhaling veroorzaakt en een veilige situatie tot een rustige ademhaling leidt, kun je dit omdraaien. Met een rustige ademhaling laat je lichaam aan je mind zien dat de situatie veilig is. En je mind gaat veiligheid ervaren. Hier lees je direct de toegevoegde waarde van ademhaling als jij gestrest bent. Dit geldt ook voor andere situaties zoals paniek, boosheid, woede, angst, etc.

Hieronder geef ik je drie manieren om met ademhaling jouw gezondheid te verbeteren.

Manier 1 – Bewust ademen

Een bewuste ademhaling geeft je energie, zorgt voor een goede bloedsomloop en helpt om afvalstoffen af te voeren. Daarnaast helpt het je ook super goed om te ontspannen. Wanneer je dus een keertje gestresst of boos bent, adem dan een paar keer bewust in. Desnoods tel je daarbij tot 10, zoals ze dat wel eens zeggen.

Maar hoe oefen je nou een goede ademhaling? In een paar simpele stappen help ik je op weg om even een goede ademhaling te oefenen:

  • Als je het prettig vindt, kun je je ogen sluiten.
  • Adem diep in, door je neus.
  • Houdt dit 5 seconden vast.
  • Blaas uit door je mond in ook weer zo’n 5 seconden.

Tip: Houdt tijdens het ademen je hand op je buik.

Wanneer je inademt zorg je dat de lucht je buik opblaast. Wees ervan bewust dat de lucht dus niet alleen je borstkas omhoog drukt, maar vooral ook je buik. Wanneer je uitademt, verplaatst deze lucht zich weer naar boven, je mond uit en ontspant je buikwand. Op deze manier doet je hele lichaam mee met de ademhaling.

Adem bewust met deze techniek, zo’n 3x achter elkaar en doe dit zo’n 3x op een dag. En dit kun je echt overal doen: in de rij van de kassa, op het toilet, tijdens het werk achter je bureau, etc.

Manier 2 – De bodyscan

Een andere techniek is de bodyscan. De techniek helpt je stress te verminderen en je lichaam goed te voelen.

  • Ga rustig zitten of anders sta rustig stil.
  • Ontspan je van top tot teen. Scan met gedachten je gehele lichaam. Wat neem je waar? Wat voel je? Je huid, je spieren, je kleding, de temperatuur van de lucht?
    Begin bovenaan: Van hoofd naar nek, naar schouders en armen, naar rug en buik tot aan je tenen. Laat elke spanning die je tegenkomt in je lichaam, los.
  • Adem diep in door je neus. Bij het uitademen laat je de lucht over je stembanden lopen. Concentreer je op dit zachte geluid. Ook hierbij geldt, inademen door je buik.
  • Doe dit gedurende enkele minuten. Ook nadat je gehele lichaam is ontspannen.
  • Als je gedachten afdwalen, dan is dat heel gewoon. Merk dat dan op, en keer met je aandacht weer naar je ademhaling en de plek waar je was met de bodyscan.

Een bodyscan, en zeker een geleide bodyscan, kan wel 5-30 minuten duren. Die tijd is zo voorbij en je voelt je na die tijd heerlijk ontspannen.

Manier 3 – Give me power!

Er is een ademhalingstechniek die helpt je hoofdpijn te verminderen, je fris laat voelen en je een concentratie-boost kan geven.

Deze techniek is een voorloper op de zonnegroet.

Dit is hoe je de concentratie-boost doet:

  • Sta rechtop of zit rechtop en adem een paar keer diep in en uit door je neus (via je buik).
  • Bij elke inademing gooi je je armen in de lucht, strek ze goed uit.
  • Bij de uitademing duw je je armen krachtig in een vuist naar beneden.
  • Herhaal dit zo’n 30 keer.
  • Sluit af met je armen gestrekt in de lucht. Houd deze keer je adem een tijdje in. Voel de tintelingen in je lichaam. Adem hierna weer gewoon normaal.

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn na het doen van deze oefeningen!

Vertel het mij in de reacties onder deze blog!

Over de schrijver
Dirk is mentaal-kietelaar, een NLP trainer, professioneel coach, hypnotherapeut en familieopsteller met een achtergrond van vele jaren in de ICT waardoor hij veel kennis kan delen en helpen omtrent communicatie, persoonlijke ontwikkeling en verandertrajecten.
Reactie plaatsen