Fundamentele behoeften
06 juli 2022 
in Mind
1 min. leestijd

Fundamentele behoeften

Tony Robbins heeft het over fundamental needs. Wat streef je na in jouw leven? Hij hanteert een rijtje van 6:

  1. Zekerheid
  2. Onzekerheid
  3. Liefde en verbinding
  4. Significantie
  5. Groei
  6. Bijdrage

Tijdens de NLP Master Practitioner opleiding vul ik een test in. Ik heb Groei op nummer 1 staan. Hm. Dat vind ik wel goed eigenlijk. Ik hou van groei, van ontwikkelen, van ontdekken. Daarvoor ga ik uit mijn comfortzone naar mijn stretchzone. Dat is prima, is mijn overtuiging. Dit klopt helemaal met hoe ik nu in mijn vel zit.

Zekerheid, voorspelbaarheid. Iedereen streeft daar wel in een bepaalde mate naar. Streven naar perfectie, naar controle, naar voorspelbaarheid zijn vormen waarin zekerheid een grote behoefte van jou is.

Onzekerheid is iets waar iedereen ook naar streeft. Als je echt iedere dag alles hetzelfde zou doen, dan is jouw leven saai. Dat trek je domweg niet. Iedereen wil ook een vorm van afwisseling. De mate waarin verschilt per persoon. De ene persoon vindt het genoeg om wisselend weer te hebben, terwijl de ander uit een vliegtuig springt.

Significantie herken je aan mensen die graag in de belangstelling staan. Die opvallende dingen doen en graag in het oog springen. Die op een of andere manier belangrijk gevonden willen worden. Als je zichtbaar wil zijn, dan kan het handig zijn om significatie op een hogere plek in je lijst te hebben.

Bijdrage aan de wereld om je heen. Veel mensen houden ervan om te geven en te helpen. Dat klinkt nobel, maar gaat vaak ten koste van jezelf als je niet in staat bent je eigen grenzen aan te geven en te bewaken. Toch kan bijdrage je ook veel opleveren. Soms hoor je wel eens: delen is vermenigvuldigen. Als je dit combineert met verbinding, dan kan geven en delen je veel opleveren. Ook kan de wereld er een flink stuk mooier door worden als jij een bijdrage aan jouw omgeving of wereldniveau kunt leveren.

Liefde en verbinding is ook een fundamentele behoefte, maar die toch niet voor iedereen op de eerste plek hoeft te staan. Bij mij stond deze niet op nummer 1, maar heb ik wel de positie hiervan in mijn rijtje kunnen aanpassen. De volgorde van je fundamentele behoeftes is een momentopname. Je kunt deze bewust aanpassen zodat je daar ook naar gaat leven.

De fundamentele behoeften zijn behoeftes die op linksom of rechtsom gaat realiseren. Vergelijk dit maar met positieve of negatieve aandacht. De behoefte is aandacht. Je kunt deze behoeftes dus op een positieve, maar ook op een negatieve manier in je leven realiseren. Dat vergt dus wat nadenkwerk en schrijfwerk om je hiervan bewust te worden. 

Als je vervolgens tot dit overzicht en inzicht bent gekomen, dan is het zaak om te kijken wat je kunt doen om je lijst te optimaliseren voor wat jij nu belangrijk vindt in jouw leven. Als je hier hulp bij nodig hebt, dan weet je dat je bij mij terecht kunt op I See You Coaching.

Over de schrijver
Dirk is mentaal-kietelaar, een NLP trainer, professioneel coach, hypnotherapeut en familieopsteller met een achtergrond van vele jaren in de ICT waardoor hij veel kennis kan delen en helpen omtrent communicatie, persoonlijke ontwikkeling en verandertrajecten.
Reactie plaatsen