Geef jij jezelf ook weg?
29 juli 2020 
1 min. leestijd

Geef jij jezelf ook weg?

Je kent het misschien wel: je doet liever iets voor een ander, of je voelt je een soort van verplicht om een ander te helpen. Je kunt die ander toch niet zomaar laten zitten met zijn problemen? Iedereen heeft het al zo zwaar en moeilijk.

Als ik mensen dan vraag: maak eens een lijstje met mensen die belangrijk in jouw leven zijn, dan doen ze dat braaf. Als ik dan vervolgens vraag: En waar sta jij in die lijst? Dan wordt het even stil… Soms staan ze er zelf niet tussen en soms ergens in het midden…

Jij hoort op nummer één te staan.

Met EHBO leer je het al: zorg eerst voor je eigen veiligheid voordat je een ander gaat helpen. Dat klinkt logisch: je kunt niet allebei een ongeluk krijgen – dat schiet niet op.

Ook in een vliegtuig krijg je voor elke vlucht een demonstratie hoe je een zuurstofmasker moet opdoen en pas daarna anderen, zoals je kinderen, moet helpen.

Maar in het gewone leven geldt dit opeens niet meer: dan sta je toe dat je jezelf opbrandt en dat al je energie naar anderen gaat. Vaak heb je dit geleerd van je ouders of ‘verwacht’ het werk in de zorg dit van je. Er wordt al zoveel bezuinigd en het zijn al zulke zware tijden. Je voelt je verplicht naar je collega’s toe.

Ik heb wel eens gevraagd aan een zorgmedewerker: “Werkt jouw management ook over als jouw collega het zwaar heeft?” “Nee” krijg ik dan terug. En schijnbaar is dat normaal.

Geluk betekent voor iedereen iets anders en je moet zelf uitzoeken wat jou gelukkig maakt. Maar een ding klopt voor iedereen: als jij ‘gelukkig zijn’ laat afhangen van een ander, dan kan het wel eens héél lang duren voordat jij gelukkig wordt. Je moet voor jezelf zorgen en jezelf op nummer één zetten, want dat doet niemand anders voor jou.

Als je jezelf hier ook in herkent, maar het toch moeilijk vind om voor jezelf te kiezen, of om je grenzen beter aan te geven, dan kan ik je helpen door HypnoCoaching. Je zit soms zo vast in je huidige gedrag dat het moeilijk is om daaruit te komen. Jouw gedrag wordt door je onbewuste bepaald. Met HypnoCoaching werken we met jouw bewuste en onbewuste deel. Je krijgt begrip van de zaken die je bewust kunt oplossen en we werken aan je tot nu toe onbewuste gedrag zodat je de verandering gaat maken die je wel wilt.

Nieuwsgierig?

> Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek

Meer weten?

Over de schrijver
Dirk is mentaal-kietelaar, een NLP trainer, professioneel coach, hypnotherapeut en familieopsteller met een achtergrond van vele jaren in de ICT waardoor hij veel kennis kan delen en helpen omtrent communicatie, persoonlijke ontwikkeling en verandertrajecten.
Reactie plaatsen