Goede start van je dag
13 juli 2022 
2 min. leestijd

Goede start van je dag

Al in een eerder bericht heb ik geschreven over de voordelen van het hebben van een goed ochtendritueel. Dit brengt je gedachten op orde, houdt je lichaam gezond en geeft je energie. Wil je meer weten, dan raad ik je aan het artikel nog even te lezen.

Maar hoe begin je een dag nou lekker, goed en gezond?

Je kan de dag beginnen met een lekkere stretchen. Dit kan je doen met een yoga oefening. Of je probeert mijn favoriete dagstarter! Dit is een ‘work-outje’ van zo’n 10 minuten. Het rekt en strekt je lichaam. Geeft je wat conditie en brengt je gedachten op orde. 

Ik raad je aan om de oefening in de ochtend te doen, voor je ontbijt direct na het wakker worden. En niet zo zeer omdat de oefeningen zo heftig zijn dat je er van overgeeft vlak na je eten… Nee… Maar omdat dit gezonder is. Na een nachtrust en een lange tijd niet eten (want je slaapt) heb je al zeker zo’n 8 tot 10 uur gevast. Een oefening voor je eerste maaltijd heeft een beter vet-verbrandend effect.

De dagstarter

Vind een plekje op je vloer waar je niks aanraakt als je beweegt. 

  • Stretchen. Je komt net uit bed. In de ochtend ben je vaak stijf. Rek eerst je lichaam op door je armen hoofd met gestrekte benen te laten hangen. Wieg zachtjes heen en weer. Voel je je al minder stijf? Dan kan je beginnen aan de rest van de dagstarter.
  • Squat – 20 keer. Vind je balans, strek je armen voor je uit. Zorg dat je voeten op schouderbreedte staan. Laat je knieën naar buiten toe wijzen wanneer je door je knieën zakt.
  • Crossleg onder je door – 10 keer. Ga in de plank-houding op de grond liggen. Druk jezelf op handen en voeten omhoog. Je linkerbeen ga je nu schuin onder je door richting je rechterhand en voorbij je schouder. Je rechterhand breng je omhoog zodat die naar boven wijst. Daarna kom je weer terug in dezelfde plank-houding. Doe dit langzaam en beheerst zodat je geen spieren verrekt. Nu herhaal je dit met je rechterbeen richting je linkerhand. Deze beide zijden is een set.
  • Opdrukken – 10/15 keer. Is dit nog moeilijk, dan kan je dit ook eerst op de zitoppervlakte van een stoel doen. Dan druk je minder gewicht omhoog. Ook kan je je knieën op de grond plaatsen. Zo druk je ook niet je gehele lichaamsgewicht. Lukt dit goed. Druk dan op de ‘normale’ manier op.
  • ‘Reverse push-up’ op de stoel – 15 keer. Ga voor je stoel staan met je gezicht van de stoel af. Zak door je knieën. Met je handen steun je op de zitoppervlakte. Zet je benen meer naar voren en druk jezelf nu omhoog. Zorg ervoor dat je billen recht omhoog en naar beneden gaan.

Afdouchen

Voor een extra vetverbranding kan je koud afdouchen. Bijvoorkeur start je ca. 5 seconden met koud afdouchen omdat je daarmee jouw immuunsysteem een boost geeft. Dit hoef je niet de hele douchebeurt te doen, maar kan dan ook de laatste 1 á 2 minuten zijn. Dit heeft effect op de het witte vetweefsel in je lichaam dat wordt omgezet in bruin vet. In mijn andere artikel (ochtendritueel) vertel ik daar meer over.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaring. Heb jij ook een goede dagstarter? Vertel mij daar dan over in de reacties.

Meer weten?

Over de schrijver
Dirk is mentaal-kietelaar, een NLP trainer, professioneel coach, hypnotherapeut en familieopsteller met een achtergrond van vele jaren in de ICT waardoor hij veel kennis kan delen en helpen omtrent communicatie, persoonlijke ontwikkeling en verandertrajecten.
Reactie plaatsen