Hypnose, dat is toch onzin?
27 april 2020 
5 min. leestijd

Hypnose, dat is toch onzin?

Ik heb gemerkt dat veel mensen toch een beetje bang zijn voor hypnose. Zij zijn onbekend met hypnose of zij hebben een beeld opgebouwd van de spectaculaire show-hypnoses waarbij ‘gekke dingen’ gedaan worden.

Als je hypnose doet, dan doen ze ‘gekke dingen’ met je.

Voor hypnose moet je ‘open’ staan om effect te hebben op je probleem. Dus als jij echt niets met hypnose te maken wil hebben of er iets van wil begrijpen, dan zou ik je aanraden dit artikel niet lezen.

Wist je dat je hele leven het resultaat is van hypnose op hypnose?

Lees je echter wel verder, wat betekent dit dan? Ben je wèl een beetje nieuwsgierig? Zou je willen weten wat het echt is? Of wil je weten waar je het voor kunt gebruiken? Ben je benieuwd naar waarom hypnose zo enorm krachtig hulpmiddel is?

Wist je dat je hele leven het resultaat is van hypnose op hypnose?

Wat is hypnose

  • Hypnose is ontspanning.
  • Hypnose is leerbaarheid.
  • Hypnose is het stoppen van problemen.
  • Hypnose is een snelle manier van veranderen.
  • Hypnose is een snelle manier van leren.

Ontspanning

Vind jij het eng als je gaat slapen? 

Als je vaak nachtmerries hebt, dan kan ik me voorstellen dat je hier twijfelt om ‘ja’ te antwoorden, maar de meerderheid van de mensen zal hier ‘nee’ op antwoorden.

Vind jij het moeilijk om te gaan slapen? 

Meestal is ‘gaan slapen’ een kwestie van accepteren dat je naar bed gaat, in bed gaan liggen, je ogen sluiten, ontspannen en je gaat ‘vanzelf’ slapen. Als je gaat piekeren, nadenken of andere dingen gaat doen, dan ben je niet bereid om op dat moment te gaan slapen. Maar anders, ga je gewoon slapen zonder dat het ‘moeilijk’ is.

Hypnose is een toestand van ontspanning. In een actieve toestand heeft je brein een hogere frequentie en in een toestand van ontspanning is die frequentie lager. En als je gaat slapen, wordt de frequentie van je brein verlaagd en ga je door dezelfde toestand als die van hypnose. Sommige mensen maken hier gebruik van door zichzelf opdrachten of suggesties mee te geven. Je onbewuste gaat daarmee aan de slag terwijl je aan het slapen bent en je even nergens meer van bewust bent.

Hypnose is een toestand van ontspanning.

Maar als je in hypnose bent, ben je dan aan het slapen?

Nee, als je in hypnose bent, dan slaap je niet. Je bent wakker, je geeft antwoord op vragen, maar je voelt je doorgaans heerlijk en ontspannen. Met hypnose ben je in een ontspannen staat waarin je opdrachten of suggesties aan je onbewuste kunt geven.

Maar wat voor nut heeft het om met je onbewuste aan de slag te gaan?

Als je nog niet zo goed weet wat je onbewuste is, dan kan ik je aanraden een van mijn andere artikelen te lezen:

Leerbaarheid

Als baby wordt je vertroeteld door je ouders, opa’s en oma’s en allerlei vrienden. Je doet allerlei indrukken op om de wereld te ontdekken. Je leert hoe de wereld aanvoelt en je stopt van alles in je mond om te proeven en te voelen. Daarbij horen de geluiden die je hoort, je ziet gezichten en je weet wat een vrolijk en een boos gezicht is. Sommige geluiden vind je fijn en andere juist weer niet. Tijdens de zwangerschap heb je misschien al geluiden in de buik gehoord en die blijk je ook na de geboorte prettig te vinden.

Je neemt dit alles mee in je verdere leven. Daar komen ook minder leuke ervaringen bij. Je trekt misschien wel aan de staart van een huisdier, gewoon omdat het allemaal leuk beweegt en dan krijg je een schreeuw of standje dat dat niet de bedoeling is. Deze ervaring was minder prettig en dat sla je ook op in je brein. Je kunt je wel voorstellen dat je tot op de dag van vandaag een mooie verzameling aan mooie en minder mooie ervaringen hebt opgebouwd.

Je onbewuste zal je gaan behoeden voor die situaties die overeenkomen met de gevoelens die je had tijdens zo’n minder mooie ervaring.

Al die tijd is je onbewuste deel actief voor jou aan het zorgen. Het leert van die mooie en minder mooie ervaringen. Je onbewuste zorgt voor jouw overleving. Onveiligheid is een van de signalen dat jouw overleving in het geding is. Bij deze minder mooie ervaringen, zoals bijvoorbeeld angst of trauma’s, horen bepaalde emoties. Je onbewuste zal een bepaalde oplossing gaan hanteren om toekomstige situaties op te lossen of te voorkomen waarin dezelfde emoties ervaren worden als van die minder mooie ervaringen.

Je onbewuste zal je gaan behoeden voor die situaties die overeenkomen met de gevoelens die je had tijdens zo’n minder mooie ervaring. Voordat je het weet, heb je een patroon opgebouwd waarbij je automatisch gedrag doet en je niet eens weet waarom nou precies.

Problemen

Inmiddels heb je begrepen dat er gemakkelijk patronen ontstaan in je leven. Dat zijn een soort programma’s die je onbewust uitvoert. Zolang dat programma een resultaat oplevert dat jou dient en waar je blij mee bent, is er niets aan de hand. Maar het komt ook voor dat je soms problemen ervaart en je niet weet hoe dat komt. Je hebt dan te maken met een patroon dat je vervelend vindt en als een probleem beschouwd.

Besef ten eerste dat je dit probleem doet en niet dat je dit probleem hebt of bent. Uit het bovenstaande heb je gelezen dat je onbewuste dingen leert op basis van ervaringen. En dat wat je onbewuste leert is gedrag, een uitvoering van een oplossing.

Voor jouw overleving is een oud stuk brein actief: de amygdala. Dit deel van je brein scant zintuiglijke informatie op mogelijk gevaar. Als dit zo lijkt te zijn, dan zorgt de amygdala ervoor dat je lichaam in een van de drie volgende staten komt: vechten, vluchten of bevriezen.

Stel nou dat je toen je klein was een oplossing hebt ontdekt voor een situatie waarin je bang was door te vluchten. Je vluchtgedrag werd gerealiseerd doordat je buikpijn kreeg van de situatie en je daarom iets niet hoefde te doen.

Als je nu een presentatie moet houden voor een groot publiek en je vindt dat eng, dan kan je onbewuste ervoor kiezen dat je ‘ziek’ wordt en dat je daarmee je vluchtgedrag realiseert zodat je geen presentatie hoeft te doen. Maar as die presentatie bij jouw werk hoort, dan is dit gedrag nu een probleem. Dit gedrag ben je vroeger al gaan doen, maar ervaar je nu als een probleem.

Dit probleem doe je. Je hebt het niet vast of in bezet en je bent ook niet je probleem, want je bent niet ziek. Je doet ‘ziek’.

Stop met je probleem door hypnose

Met hypnose kan ik gemakkelijk contact maken met jouw onbewuste doordat je in die staat van ontspannenheid verkeert. Ik kan je helpen zodat je onbewuste andere oplossingen gaat vinden voor een probleem of dat je de emotie van een bepaalde situatie verandert zodat je onbewuste een andere oplossing kan kiezen.
Dit doe ik met hypnotherapie.

Ik gebruik hypnose en jouw capaciteit om te leren, zodat jij veranderingen bij jouzelf kan realiseren. Jij helpt jezelf te stoppen om je probleem te ‘doen’. En dat leer je binnen een enkele sessie of soms enkele sessies.

Kon jij je voorstellen dat je zó snel iets kon afleren of een andere oplossing kon aanleren?

Benieuwd naar wat Hypnose met jou kan doen? Wil jij van een probleem of misschien een gedragspatroon af? Neem dan contact met mij op!

Over de schrijver
Dirk is mentaal-kietelaar, een NLP trainer, professioneel coach, hypnotherapeut en familieopsteller met een achtergrond van vele jaren in de ICT waardoor hij veel kennis kan delen en helpen omtrent communicatie, persoonlijke ontwikkeling en verandertrajecten.
Reactie plaatsen