Leef jij je eigen leven?
07 mei 2020 
2 min. leestijd

Leef jij je eigen leven?

Luister jij wel eens naar een podcast van Michael Pilarczyk? Hij heeft de slogan “Leef je mooiste leven.” Dat klinkt erg mooi en goed. Het klinkt uitdagend en bevrijdend om je mooiste leven te leven. Ik wil je vragen of jij jouw eigen leven leidt? Snap je het verschil?

Gaan alle tips en inzichten ook op voor jou? Probeer je net als zovelen om je heen allerlei tips van anderen op te pikken en je eigen te maken? Gaat jouw leven op die manier op jouw leven lijken of op dat van een ander?

Wat is jouw leven eigenlijk? Met deze vraag wil ik je even laten nadenken over de keuzes die je maakt en de dingen die je doet. Voor wie doe je dat allemaal? Omdat het moet? Omdat het zo hoort? Omdat het van jou verwacht wordt? Omdat je er gelukkig van wordt? Omdat het je dichter bij jouw doel brengt? Als je hier ergens met “nee” antwoordt, dan mag je jezelf eens afvragen wat jou aanzet iets te doen wat niet bij jou past of niet in jouw belang is.

Urker mannenkoor

Tegen mijn cliënten zeg ik wel eens dat het soms is alsof er een Urker mannenkoor op je schouder zit. Je kunt bij allerlei dingen waar je over nadenkt opeens allerlei stemmen horen van dat mannenkoor die jou op een of andere manier weerhouden actie te ondernemen met betrekking tot datgene waar je over nadenkt. Als mens zijn we erg goed om naar die stemmetje in ons hoofd te luisteren en eraan toe te geven.

Die stemmetjes zijn jouw vormen van jouw kritische mind. Misschien heb je al eerder artikelen van mij gelezen waar ik het heb over de ‘kritische mind’, dat deel van jou dat jou het liefste op dezelfde plek houdt want dat is “lekker veilig en vertrouwd”. Stel je eens voor dat je buiten je comfortzone komt en dat je dingen gaat ervaren die nieuw zijn, of spannend, dat je er iets van leert, dat jouw situatie kan veranderen, dat je aan je neerwaartse spiraal ontsnapt. Als dat allemaal niets voor jou is, dan moet je hier stoppen met lezen…

Als je besluit toch verder te lezen, dan besef je misschien dat je je laat leiden door stemmen van het mannenkoor. Die stemmen zijn niet echt van jou. Die stemmen zijn eigenlijk overtuigingen die je in je leven hebt opgebouwd.

Wie doe je na?

Denk maar eens goed na. Als je die stemmen hoort, klinken dan daar jouw ouders in door? Of familie, vrienden of leraren? Als ik gebruik maak van systemisch werk in mijn coach- of therapiesessies, dan wordt vaak duidelijk dat je dingen van andere mensen hebt overgenomen die niet bij jou horen, niet van jou zijn. Omdat je als kind leergierig bent en in eerste instantie je kritisch mind nog niet mee deed, heb je dat allemaal als zoete koek aangenomen.

Nu ben je ouder en heb je alles van vroeger geleerd en dat is nu een automatisme geworden. En misschien voelen sommige dingen wel als een ‘verplichting’, iets waar je bijna niet omheen kan of vanaf kunt.

Lekker dan. Daar zit je mooi mee. Dus zorgen de dingen die je in je leven hebt geleerd ervoor dat je nu niet van je plek komt.

Stop je probleem

Als je jouw leven wilt leven, dan moet je dus stoppen met het leven van een ander te leven. Simpel toch? En als je nu doorhebt dat je niet jouw leven leidt, maar dat wat anderen jou hebben geleerd, dan zou dat best wel eens onhandig voor jou kunnen zijn. Dat zou wel eens jouw probleem kunnen zijn.

Met hypnose zorg ik ervoor dat jij stopt jouw probleem te doen. Ook met systemisch werk kan ik je helpen om te breken met die oude geleerde dingen die niet langer bij je passen.

Ben jij er klaar voor om afscheid te nemen van niet jouw leven en wel jouw leven te leven?

Neem contact met me op als je hieraan wilt werken en je verantwoordelijkheid voor je leven wil nemen.

Meer lezen?

Over de schrijver
Dirk is mentaal-kietelaar, een NLP trainer, professioneel coach, hypnotherapeut en familieopsteller met een achtergrond van vele jaren in de ICT waardoor hij veel kennis kan delen en helpen omtrent communicatie, persoonlijke ontwikkeling en verandertrajecten.
Reactie plaatsen